Sıkça Sorulan Sorular

Aronya meyvesi yeni bir şey midir?

Hayır. Aronya kökleri itibari ile Kuzey Amerikaya özgü bir meyvedir. Son zamanlarda adının duyulmasının esas nedeni bilim insanlarının yaptıkları araştırmalar neticesi meyvede tespit edilen yüksek seviyede antioksidan ve tanin içeriğinden dolayı  bu meyveyi süper mevyve olarak adlandırmalarındandır. 

Aronyayı nasıl tüketebilirim?

Morumsu koyu kırmızı Aronya meyvesi taze olarak yenilebildiği gibi dondurularakta muhafaza edilebilir. Ekmeklerde, keklerde, turtalarda ve yemeklerde kullanılabilir. Diğer bütün meyvelerde olduğu gibi meyvesuyu veya çay şeklinde de içilebilir. Diğer meyvelerle birlikte karıştırılabilir. Bunun yanında Aronyadan reçel, jöle, şurup, şekerleme, sirke, balsamik, salsa ve barbekü sosları da yapılabilir.  Aronyanın yoğurt, sorbe, dondurma, quark ve süte karıştırılarak birlikte tüketilmesi mükemmel bir renk ve lezzet katmaktadır.

Aronyanın tadı nasıldır?

Aronyanın tadı diğer kırmızı orman meyvelerininkine benzerdir. Tam olgunlaşmışsa üzüm ve çilek kadar tatlımsı olabilir. Daha az olgunlaşmışsa mayhoş ve kekremsi bir tada sahiptir.

Aronyanın sağlığa faydası var mıdır?

Araştırmalar Aronya meyvesinin diğer kırmızı orman meyvelerinden çok daha fazla antioksidan içerdiğini göstermiştir. Antioksidan kanser, kalp krizi, ödem, diyabet, bakteriyel enfeksiyon, Alzheimer, demans, nörolojik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca yaşlanmayı geciktirici etkisi olabileceği de bilinmektedir.

Aronya meyvesi ile Chokeberry aynı şey midir?

Aronya veya bilimsel adı ile Aronia Melanocarpa ve Chokeberry aynı bitkidir. Sadece aynı bitki için iki farklı isim.

Aronya meyvesi porsiyon büyüklüğü ne kadardır?

Orman meyvelerinin 90 meyveden oluşan küçük ölçekten 190-250 meyvelik büyük ölçeklere kadar çeşitli porsiyon büyüklük sınıfları vardır. Mamafih Aronya meyvesi başlı başına potansiyel güç olduğundan porsiyon büyüklüğü ¼ kap veya 21 adet meyveden oluşur. Bu da yaklaşık yağ, kolesterol ve sodyum içermeyen yaklaşık 20 kalori eder. Bir porsiyon aynı zamanda lif içerir ve karbonhidrat yönünden düşüktür, protein içerir.

Aronya meyvesinin egzersiz ve kilo dengesi üzerine etkisi var mıdır?

Antioksidanların etkileri uzun zamandır araştırılmaktadır. Aronya karşılaştırıldığında kırmızı meyveler arasında bilinen en yüksek antioksidan seviyesine sahiptir. Bu küçük meyve kelimenin tam anlamı ile sıra dışıdır. Antreman ve egzersiz sonrası vücudu yeniden sarj eder. Elbetteki tek başına Aronya ile de yaşayamazsınız. Meyvelerin ORAC değerine bakıldığında fark anlaşılacaktır. Aronya kilo kontrolünde yardımcıdır. Bir çok insanın karşı karşıya kaldığı karın bölgesi etrafındaki yağ birikmesine ve iç organlardaki yağlanmasına karşı Aronya faydalı olabilir. Günlük diyetinizde meyvelerin kralı Aronyaya yer verdiğiniz takdirde Vücudun iyi huylu kolestrol üretmesine destek olarak kolestrol ve lipid seviyesinin dengelenmesini sağladığını keşfedeceksiniz. Yürütülmekte olan pek çok araştırma Aronya meyvesinin kilo ve kolestrol seviyesinin kontrolünde önemli katkıları olduğunu analiz etmiştir.

ORAC ne demektir?

ORAC İngilizce Oxygen Radikal Absorbance Capacity kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Gıdalardaki antioksidan kapasitesinin tespitinde kullanılan bir metottur. Antioksidanlar serbest radikallerle mücadele ederler.  Biz günlük aktivitelerimiz için dışarıda çalışırken onlar içimizde bizler için çalışırlar.

Antosiyanin, flavanoid ve polifenol nedir?

Polifenoller, bitkilerde bulunan doğal kimyasallardır. Vücutta hücresel aşınmayı önlemek adına çalışan geniş bir bileşikler grubu olan antioksidanların bir parçasıdır. Aynı zamanda fenolikler olarak anılırlar. Poli, çok manasındadır, temel fenol halkalarının çok geniş sayıda gruplaşmaları anlamını taşır. Bitkilerde tanımlanmış 8.000’den fazla polifenol vardır. Moleküler yapılarına göre sınıflandırılmış ve dört sınıfa ayrılmıştır: Fenolik asitler, flavonoidler, stilbenler ve lignanlar.
Bitkilerde en yaygın olarak bulunan polifenoller; flavonoidler, fenolik asit, kateşinler, antosiyaninler, isoflavonlar, quercetin ve resveratroldür. Polifenollerin her bir tipi eşsiz biyolojik özelliklere sahiptir. Polifenollerin sağlığı nasıl etkiledikleri konusundaki en görünür hipotez, onların; reaktif oksijen türlerinin yıkımlarına karşı koruma sağlayan antioksidan oluşlarıdır. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve yüksek derecede aktif olan serbest radikalleri nötrize  ederek vücut hücre ve dokuları üzerindeki zararlarını azaltırlar.
Kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi dejeneratif hastalıklardan korunmada, polifenoller güçlü bir rol oynar. Belirli besinlerin içerisinde bulunan polifenoller doğası gereği, beyinde hafıza ve öğrenmeden sorumlu önemli yapılara antioksidatif ve anti enflamatuar yararlar sağlarken, son araştırmalar, aynı zamanda beyindeki kalıtsal bağışıklık hücreleri olan mikrogriyal hücrelerle de etkileşime girdiğini göstermiştir.
Antioksidanların serbest radikalleri emme kapasitesi 100 gramdaki Trolox  μmol referans değeri ile ölçülür. Aronya meyvesinin rengi yüksek antosiyanin konsantrasyonu nedeniyle neredeyse siyahtır. Antosiyanin, bitki dünyasının güneş kremi gibidir. Bitkiler tohumlarının hücrelerini mor ötesi radyasyondan korumak için üretirler ve bu savaşçı meyve  flavonoidler olarak bilinen organik kimyasal içeriğinde en büyük ödülü alır . Aslında, Aronya meyvesi her polifenol testinde kupayı eve getirir.

Antioksidanlar ne yapar?

Hepimiz Vitamin C veya Vitamin E’yi duymuşuzdur. Vücudumuz bu iki antioksidansız yapamaz. Antioksidanların yararları üzerine yapılan araştırmalar her geçen gün daha da artmaktadır ve kanser ve kalp rahatsızlığı gibi hastalıkların nedenlerini ortaya koymaktadır. Antioksidanların vücudumuzda birçok kronik hastalığa neden olduğu bilinen serbest radikallerle savaştığı gösterilmiştir.

Aronya içeriğini nasıl korumaktadır?

Herhangi bir meyve dalından toplanmaya başladığı andan itibaren doğru işlenmezse vitamin ve besin maddelerini kaybetmeye başlar. Bu yüzden meyvelerin toplandıktan sonraki saatler içerisinde yıkanıp dondurulması veya soğuk sıkım işlemine tabi tutulması önemlidir. Bu işlemler meyvelerin potansiyellerini kilitler ve değerli besinlerini kaybetmelerini önler. Doğrudan yerel çiftçinizden satın alınmadıkça taze ürünler muhtemelen olgunlaşmadan bir hafta önce toplanmıştır. Sonuç olarak, besin maddelerinin çoğunu yitirmiştir. Onları saatler içinde dondurmak veya soğuk sıkım tekniği ile saklamak içerik kaybını engeller.

Raf ömrü ne kadardır?

Ürün etiketlerindeki Tavsiye Edilen Tüketim Tarihine (T.E.T.T.) kadar tüketilebilir.

Aronya nerede yetişir?

Aronya aslında her yerde yetişebilir. Anavatanı Kuzey Amerika olmakla birlikte bugün dünyanın her yerinde yetişebilmektedir. Amerika’da, Avrupa’da özellikle temiz doğası ile bilinen İsviçre Avusturya Alplerinde, Orta Kuzey Avrupa ve Balkanlarda yetiştirilmektedir. Aronya meyvesi çalı şeklinde bir bitki olup dikildikten 3 yıl sonra ürün vermeye başlar.

Türkiye dışından da sipariş verilebilir mi?

Elbette. Türkiye dışındaki talepleriniz için firmamız ile telefon veya email ile irtibata geçtiğiniz takdirde sizlere yardımcı olunacaktır.

Aronya lekesi kıyafetlerimizden nasıl çıkarabiliriz?

Diğer kırmızı meyve lekelerine uygulanan yöntemleri kullanabilirsiniz. Aronya meyvesi morusmu koyu siyah bir tonda olduğundan çıkarması da zor olacaktır. Lekeye erken müdahale etmek gerekir. Aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
  • Leke, yünlü ve ipekli bir zemin üzerine bulaştıysa; lekenin oluştuğu kısmı amonyaklı su içerisinde bekletin. Sodyum perborat karıştırdığınız su ile yıkayarak lekeyi daha sonrasında temizleyebilirsiniz.
  • Pamuklu ve keten kumaşa bulaşırsa; lekeli ürünü bol su ile kaynatın. Bu şekilde lekeden kurtulabilirsiniz.
  • Renkli ve sentetik kumaşa bulaşırsa; sabunlu su yardımı ile lekeden kurtulabilirsiniz fakat hala geçmediyse limonlu sıcak suda bekletip tekrar yıkayabilirsiniz.
  • Pamuklu bir kumaşa bulaşırsa; bol akan bir musluğun altına tutunuz.
 
Aronya üzerine yazılmış kitap var mıdır?
Aronya hakkında internetten pek çok makale ve kitap bulabilirsiniz. İki tanesini biz tavsiye edelim.
“The Power of Nature – Aronia Melanocarpa (Aroniaberry/Chokeberry)”, Yazar Professor Dr. Iwona Wawer 
“A is for Aronia. A Guide for Black Choberry Edibles and Sundries” Yazar Cheryl Saker

Aronya organik midir?

Muhtemelen hepimiz çoğu zaman tamamen doğal terimine ya inanmayız ya da dikkat etmeyiz. Aslında bu konuya şüpheci bakmak yanlış sayılmaz. Organik kavramının tam olarak içini doldurmak zordur. Aronya organik olarak etiketlenmemiştir ki şüphesiz şu bilinmelidir ki Aronyanın yetiştirildiği topraklar henüz kirlilikten etkilenmemiştir ve nihayetinde bilinen en yüksek konsantrasyonda antioksidanın vücudumuza kazandırılmasının en doğal yoludur.

Aronyanın yan etkisi var mıdır?

Aronya doğal bir meyvedir. Tıpkı böğürtlen, yaban mersini gibi aynı familyadan gelmektedir. Herhangi bir yan etkisi yoktur. Diğer bütün meyveler gibi tüketilebilir. Birkaç istisna dışında rahatlıkla tüketebilirsiniz.  Ağır fruktoz intoleransı veya güçlü bir elma alerjisi altında doktor ile görüşülmelidir. Ayrıca, yüksek bir vitamin K içeriğine sahip gıda gruplarıyla etkileşim halinde olan ilaçları alırken Aronya tüketimine ilişkin bir doktora danışılmalıdır. Aronya diğer bütün kırmızı meyvelerden daha yüksek antioksidan içerdiğinden günlük olarak 100 ml tüketilmesi yeterli olacaktır. Prensip olarak, yine burada Aronya normal bir besindir tüm yaşam koşullarında tüketilebilir ve sağlıklı bir diyet için büyük katkı sağlar.

Aronya tükettikten sonra midem bulandı, kustum, başım döndü, başım ağrıdı, tansiyonum düştü, tansiyonum yükseldi, çarpıntım oldu ne yapmalıyım?

Aronya meyvesi doğal bir meyvedir. İlaç veya takviye edici bir gıda da değildir. Sofralarımızda tükettiğimiz meyveler gibidir. İçeriğindeki potansiyel antioksidanlar ve mineraller bakımından oldukça güçlüdür. Mideniz hassas veya kendinizi iyi hissettirmediğinize inanıyorsanız bırakabilirsiniz. Aronyanın en önemli yan etkisinin düşük kolesterol, daha sağlıklı bir kalp, daha uzun ve aktif bir yaşam, geç yaşlanma olduğunu gösteren birçok araştırma mevcuttur.

Kanser hastasıyım, kalp hastasıyım, MS hastasıyım, … hastasıyım Aronyayı kullanabilir miyim?

Aronya ne ilaçtır ne de bir gıda takviyesidir. Hastalıklarınızın çaresi için mutlaka hekim tavsiyesi alınız. Aronya doğal bir meyvedir. Diğer bütün meyvelerde olduğu gibi Aronyayı da her zaman tüketebilirsiniz. Temelde tek başına bir ürün bütünsel sağlıklı bir diyet ve yaşam biçiminin yerini tutmaz.

Neden antioksidanlara ihtiyacım var?

Günlük aktivitelerimiz sonucu hücrelerimiz oksijeni kullanırlar ve oksidasyon reaksiyonları serbest radikalleri üretir. Bu serbest radikaller zincir reaksiyonlara sebep olur. Zincir reaksiyonlar hücrelerde hasar veya ölüme neden olur. Antioksidanlar serbest radikalleri yani bir dolaylı anlatımla vücudumuzun pasını nötürleyerek dışarı atar ve bu zincir reaksiyonları sonlandırır. Aslında bu düzensiz hücre büyümesi gibi (yani kanser) diğer oksidasyon reaksiyonlarını inhibe eder.

Serbest radikaller nedir?

Serbest radikaller ve diğer reaktif oksijen türleri, insan vücudundaki normal zaruri metabolik süreçlerden veya stres durumlarında, X ışınlarına maruz kalma, ozon, sigara kullanımı, hava kirliliği ve endüstriyel kimyasallar gibi dış kaynaklardan ortaya çıkar. Serbest radikaller vücutta dolaşıp tahribata neden olur. Serbest radikaller kendi kararlılıklarını sağlamak için bir başka elektron elde etmek zorundadır. Bu nedenle yakındaki moleküllere saldırır ve bu şekilde bu moleküllere zarar verir. Serbest radikaller inaktif edilmezse, kimyasal reaksiyonları protein, karbonhidrat, lipid ve nükleik asitler de dahil olmak üzere tüm hücresel makro moleküllere zarar verebilir. Onların protein üzerindeki yıkıcı etkileri pek çok hastalığın ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. DNA’larda ki serbest radikal hasarı da kanser nedeni ile ilişkilendirilmektedir. LDL kolesterolü üzerindeki etkisi de büyük olasılıkla kalp ve damar hastalıklarında sorumludur. Serbest radikalleri yaşlanma süreciyle de ilişkilendirilir ve erken yaşlanmanın sebeplerinden biridir. Daha derinlemesine bir araştırmalar için Aronya hakkında internet üzerinden bilimsel makalelere ulaşabilirsiniz.

Çocuklar da Aronya tüketebilir mi?

Özellikle büyüme ve gelişme dönemlerinde vitaminler, mineraller ve diğer besin maddeleri yönünden iyi kaynaklardan beslenmesi önemlidir.  Bu nedenle meyve suları çocuklar için oldukça uygundur. Aronya çocuklara mayhoş ve kekremsi bir tatta gelirse su ile karıştırılabilirsiniz. Veya hurma suyu ve bal ilave ederek tatlandırabilirsiniz.

Hamileler Aronya tüketebilir mi?

Hamile kadınlar yaşamsal maddelere normalden daha fazla ihtiyaç duyarlar. Çünkü yalnızca kendi organizmaları için değil doğmamış çocukları içinde yeterince beslenmelidir. Aronya doğal bir meyvedir. Biyolojik kullanılabilirliğini arttırma yeteneğinin yanı sıra bol miktarda vitamin, mineral ve fitokimyasal maddeler içerdiğinden hamileler için önerilir.

Diyabetikler Aronya tüketebilir mi?

Aronyanın aktif içerikleri damarlarda kolesterol birikimine ve dolayısıyla damar büzülmesi, kasılması ve hipertansiyon gelişimine karşı yardımcı olabilir. Ayrıca düzenli Aronya tüketimi kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Bu etkileri üzerinde birçok araştırma mecvuttur. Bu nedenle Aronya her diyabetikin diyetine değerli bir katkı yapabilir. Diyabet için özellikle saf aronya suyu ve kurutulmuş aronya önerilmektedir çünkü bu ürünler hiçbir ek şeker veya benzeri bulunmamakta yalnızca doğal olarak içeriğinde bulunan şekeri ihtiva etmektedir. Bununla birlikte aronya diyabet insülininin, bütünsel sağlıklı bir diyet ve yaşam biçiminin yerini tutmaz.

Aronya tüketimi yorgunluğa sebep olur mu?

Yorgunluğun birçok nedeni olabilir: çok az uyku, stres, dinlenmeden yoğun fiziksel veya zihinsel aktivite, ağır bir yemek veya vitamin, mineral ve diğer besin maddelerinin eksikliği. Aronyanın değerli içerikleri vücutta bir rahatlama sağlayabilir. Aronya sadece fitokimyasal OPC ve antosiyaninleri değil aynı zamanda önemli miktarda vitamin ve mineraller içerir, bu sayede yaşamsal maddelerin eksikliği nedeniyle oluşan yorgunluk ataklarına karşı koyabilir. Aronya tüketimi sizi yorgun hissettirmez, vücuda güç katar ve canlılık kazandırır.